Ova ilustracija gore ne predstavlja i nije snimak Irene!

I eto, ovime završavam svoj lov na zvijezde koje nose imena nacionalnih identiteta Hrvatske i zemalja koje ju okružuju. Kada sam se upuštao u ovu malu avanturu lova na zvijezde, nisam planirao to pretvoriti u nebesku “hajku”. No, kada je krenulo, nisam se mogao zaustaviti. Ispočetka me zanimalo kako izgleda Stribor, zvijezda kojoj su Hrvati dali ime.

Irena i Iztok nam dolaze iz Slovenije
Irena i Iztok nam dolaze iz Slovenije

I kada sam ju snimio, poželio sam snimiti i ostale zvijezde kojima su kumovali narodi zemalja bivše nam zajedničke države, a koje su nam u neposrednom susjedstvu. I tako sam nastavio. Osim hrvatskog Stribora, snimio sam Bosonu iz BiH, Moravu iz Srbije i ostala mi je još samo Irena iz Slovenije. Razlika je bila samo u tome da se Irena u vrijeme snimanja (3.1.2020. godine) vidjela rano ujutro u zviježđu Herkula, prije izlaska Sunca.

Položaj Irene na nebu
Položaj Irene na nebu
Kako sam snimao?

Stoga je bilo potrebno ustati rano, oko 5 sati i prije svitanja je snimiti. Izlazi ona i ranije, no nije mi to bilo od koristi jer sam ju mogao ugledati tek kada se izdignula iznad krošnji drveća koje se nalazi baš tamo gdje je ona. Strpljen – spašen, kako veli ona narodna uzrečica. Otvorio sam krov zvjezdarnice Apollo, uključio računala i teleskop, upisao njezine nebeske koordinate, iskoristio zvijezde Alphu Volara (Arktur) i Alphu Sjeverne krune (Gemma) za fokusiranje slike i provjere položaja pa okrenuo teleskop prema zvijezdi WASP-38 – Ireni. I pojavila se, točno u središtu vidnog polja. I sada mi je ostalo samo da napravim što veću seriju snimaka, prije nego počne zora ruditi. Bila je to utrka pred svitanje.

Zvijezda WASP-38 - Irena
Zvijezda WASP-38 – Irena
Što znače njihova imena?

Imena Irena i Iztok potječu iz povijesnog romana Frana Saleškog Finžgara Pod Slobodnim suncem, a predstavljaju književne junake Iztoka i Irenu. Iztok je sin starijeg Svaruna i borac za slobodu Slovenaca. U priči o drevnim djedovima, skup ljudi povjerio mu je zadatak da podijeli sve neprijatelje koji su zasjenili njihovo slobodno sunce. Ovaj je dio isprepleten ljubavnom pričom Iztoka i Irene, dvorske i kršćanske žene, koja se mora suočiti sa spletkama i kušnjama. Njihova ljubav na kraju pobjeđuje. Pod slobodnim suncem golemo je epsko djelo koje želi probuditi nacionalnu svijest. U romanu se govori o slavnom dobu Slovenaca, kada je započelo njihovo naseljavanje na Balkanu i kad su još živjeli pod slobodnim suncem, ne podvrgnuti bilo kome i bez vrhovnog vođe – u demokratskom sustavu u kojem samo skupština staraca odlučuje u ime naroda.

Zvijezda WASP-38 - Irena (inverzni snimak)
Zvijezda WASP-38 – Irena (inverzni snimak)
Tehnika snimanja

Što se tiče tehnike snimanja, primijenio sam istu metodologiju kao i kod snimanja ranije spomenutih zvijezda. U primarnom fokusu teleskopa SkyWatcher Maksutov MAK 127/1500 mm snimio sam 40 fotografija s ekspozicijama od 30 sekundi pri ISO 3200 i sve ih stackirao u završnu astrofotografiju ukupne ekspozicije od 1200 sekundi, odnosno 20 minuta. Zvijezda Irena vidi se i manjim teleskopima u zviježđu Herkula, na koordinatama 16h15m50.36s po rektascenziji i +10°01’57.3″ po deklinaciji.

Zvijezda WASP-38 - Irena
Zvijezda WASP-38 – Irena
Završna riječ

I eto, ovime završavam svoj lov na zvijezde koje nose imena nacionalnih identiteta Hrvatske i zemalja koje ju okružuju. Nadam se da sam vam barem malo približio sliku kako one izgledaju i čime se astronomi susreću u svojem svakodnevnom (svakonoćnom) radu. Ne ustručavajte se razgovarati s njima o svemu što vas zanima. Astronomi su baš ljubopitljiva bića i rado će s vama podijeliti svoja znanja jer obožavaju kada se netko interesira za to čime se bave. Pridružite im se u astronomskim društvima i udrugama, pogledajte kroz njihove teleskope i naučite ponešto novoga što do sada niste znali. Želim vam vedro nebo!

Zvijezda WASP-38 - Irena (inverzni snimak)
Zvijezda WASP-38 – Irena (inverzni snimak)

[hr]

Pogledano 504 puta

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓