U ove vruće dane, osvrnut ću se na našu zvijezdu – Sunce. Iako ove vrućine koje ovih dana vladaju nemaju baš neke veze sa Suncem nego s klimom na Zemlji, Sunce je osnovni izvor svih vrsta elektromagnetskog zračenja u našoj blizini. Osim vidljivog dijela spektra, tu je i infracrveno zračenje koje se manifestira u obliku topline. U zvjezdarnici Apollo Sunce se motri u vidljivom dijelu spektra. Za te potrebe se koristi teleskop Sky-Watcher Maksutov 127/1500 mm. Opremljen je svime što je potrebno za tu namjenu.

Teleskopi
Teleskopi zvjezdarnice Apollo

Najvažniji dio je dakako Baaderov AstroSolar filtar za Sunce koji filtrira 99,99 % svjetlosti i propušta taman onoliko zračenja koliko je potrebno za sigurno i efikasno promatranje, odnosno snimanje Sunčeve fotosfere. S obzirom da je zvjezdarnica Apollo specijalizirana za praćenje aktivnosti Sunca, reći ću nešto i o tome. Zadnjih nekoliko godina Sunčeva aktivnost je bila u minimumu. To znači da na Sunčevoj površini gotovo da nije bilo pjega. Pjege su izvori elektromagnetskog zračenja iz unutrašnjosti Sunca.


Kako su pjege oko 1000o hladnije od fotosfere, površine Sunca, mi ih vidimo kao tamnija područja različitih veličina i oblika. Osim pjega na površini Sunca opažamo i fakule. One su usijani oblaci vodika koji su topliji od površine Sunca pa se vide u obliku, više ili manje vidljivih, svijetlih oblaka iznad površine. Obilježavamo ih crvenom olovkom prilikom izrade crteža Sunčeve aktivnosti. I na kraju, tu je i granulacija, uskomešani mjehuri plina koji ključaju na Sunčevoj površini.

Minimum Sunčeve aktivnosti je prošao prošle godine i Sunce se počelo buditi iz tog “zimskog sna”. To se posebno dobro vidi na mjerenjima Sunčeve aktivnosti od početka ove godine i traje i dalje. Sve je više pjega na površini, pjege su sve veće i kompleksnije i malo dana je bilo situacija da nije bilo pjega. To je siguran pokazatelj postupnog povećanja Sunčeve aktivnosti.

Sunce i Sunčeve pjege, 1.7.2021.

 

Sunce i pjege, 2.7.2021.

 

Sunce i pjege, 0.7.2021.

 

Sunce i pjege, 4.7.2021.

 

Sunce u afelu, 5.7.2021.

 

Sunce i pjege, 6.7.2021.


Situaciju možete pratiti na stranicama zvjezdarnice Apollo iz dana u dan. Kada to vremenske prilike dozvoljavaju, redovito izmjerim Sunčevu aktivnost i odmah rezultate objavim. Ako ima nešto zanimljivo, tada to i snimim. A upravo to se događa ovih dana. Na Suncu se razvila jedna skupina pjega koja je u punom zamahu i svaki dan raste.

Prvo se pojavila u obliku dvije veće grupe C klase, na istočnom rubu Sunca. Kako su dani prolazili, te su se dvije pjege polako povećavale i udaljavale jedna od druge. Njihova veza se raskinula i podijelile su se u dvije zasebne grupe pjega. Razvoj se nastavio do trenutka kada se prateća grupa pjega u roku 3-4 dana potpuno raspala i nestala. Sada je ostala samo vodeća pjega koja je povećala svoju veličinu, prešla u klasu D pa je promjerom veća i od Zemlje.

Sunčeve pjege 44 / AR 2835, 1.7.2021.

 

Sunčeve pjege, 2.7.2021.

 

Sunčeve pjege, 6.7.2021.

 

O P R E Z !

Sunce je opasno! Sunčevo zračenje je toliko intenzivno da ga ne smijete promatrati golim okom. Posebno ne kroz dalekozore, teleskope i slične instrumente koji nisu namijenjeni promatranju Sunca. Pokušate li to, gotovo je sigurno da ćete u djeliću sekunde nepovratno izgubiti vid ili oslijepiti! Čuvajte svoje oči i vid!


Kada biste Sunce pogledali kroz filtar, bez optičkog pomagala, vidjeli biste ju bez problema golim okom. Biti će zanimljivo pratiti što će se narednih dana događati s njom. Htio sam dan ranije snimiti tu grupu pjega, no zbog enormnih vrućina, tehnika za snimanje je odbijala suradnju s računalom. Jučer sam imao više sreće i sve je radilo kako treba pa sam nekako uspio snimiti stanje na Sunčevoj površini. Snimanje je trajalo skoro tri sata jer su oblaci konstantno ometali snimanja. Lijeno bi se vukli po nebu i morao sam hvatati trenutke kada bi se između njih pojavila kakva praznina vedrog neba. Uhvatio sam zadnju rupu među njima i uspio snimiti video zapis ove grupe pjega, prije nego su oblaci postali gušći i posve prekrili sunce.

 


Ovdje vam predstavljam astrofotografiju cijelog Sunca, zatim detalj na kojemu se vidi ova velika grupa pjega, i dio iz video zapisa na kojemu se “u živo” vidi kako izgleda taj dio Sunca kada biste ga gledali okom kroz teleskop, iz kojega sam obradom uspio “izvući” finalnu fotografiju te grupe pjega. I zato mi je Sunce zanimljivo jer niti jednog dana ono ne izgleda isto. Uvijek se nešto događa i nikada ne možete znati što će se iduće dogoditi. Sunce je nepredvidljivo i vrijedi držati oko na njemu. Svejedno je, bilo ljeto, zima, vrućina ili hladno. A imate li malo sreće, možda ugledate i štrumpf… avion u preletu ispred Sunca. 🙂


Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓