Najčešći susret s teleskopima većini je bio kada su na ulici ili livadi, pogledali kroz  male teleskope na tronošcima.

U zvjezdarnici Apollo, za promatranje Sunca koristi se malo ozbiljniji teleskop. Riječ je o teleskopu Sky-Watcher Maksutov-Cassegrain MAK 127 koji je prikazan u videu. Foto i video snimači koji se koriste su Canonovi fotoaparati EOS serije, a astrokamera je Astrolumina QHY 5-II-c.

Cilj ovoga video filmića je da ljudima približi i pokaže kako astronomi u stvarnosti vrše takva motrenja, da im pokaže kakvi se instrumenti i oprema koriste, kako teče slijed pojedinih radnji, na što trebaju paziti, kakve se opasnosti u tome kriju i kako ih izbjeći. Svjesni smo činjenice da većina ljudi nikada nije bila u zvjezdarnici, da nije vidjela što se u njoj nalazi, a pogotovo nisu vidjeli kako se to sve koristi.

Najčešći susret s teleskopima većini je bio onaj kada su na ulici ili kakvoj livadi vidjeli, a neki čak i pogledali, kroz  male amaterske teleskope na tronošcima. No, u zvjezdarnicama se koriste veliki teleskopi kojima upravljaju računala i napredna tehnologija. Takvim teleskopima se može upravljati i iz udaljenih mjesta putem računalne mreže ili čak i preko Interneta s drugoga kraja svijeta, ukoliko su ti teleskopi na njega povezani. U tom slučaju riječ je o robotiziranim teleskopima. Upravo takvi teleskopi se nalaze u zvjezdarnici Apollo.

U videu su prikazane metode opažanja Sunca projekcijom na zaslon, vizualno motrenje, važnost solarnog filtra, snimanje fotoaparatom i snimanje astrokamerom. I da ne duljim više, pogledajte ovaj video i upoznajte se s radom zvjezdarnice Apollo, oko motrenja Sunca.


Loading

Share Button

3 thoughts on “Metode motrenja i snimanja Sunca

  1. Nisam imo sliku u glavi kak bi to moglo izgledat. Znao sam da bi moglo bit komplicirano al nisam znao u kojem smijeru. Ovaj video mi je to razjasnio. Hvala na objašnjenju 🙂

  2. Odlican video! Da li ovim metodama mogu da se vide i protuberance, ili su one vidljive samo u drugim spektrima?

  3. Hvala Igore! 🙂

    Što se tiče protuberanci, one se odlično vide u vodikovom dijelu spektra, odnosno u vodikovoj alpha spektralnoj liniji (Hα). Za njihovo promatranje i snimanje potrebno je imati Hα filtre ili specijalizirane teleskope za promatranje tog dijela spektra. Sve drugo, što se tiče ovoga videa je isto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓