Tako su pisale virovitičke novine “Virovitički list” broj 201, dne 29. XI. 1957. godine.

 

Gospođa Dubravka Sabolić, poslala nam je jedan članak, koji je prije 63 godine bio objavljen u tadašnjim virovitičkim novinama, Virovitičkom listu, a možete ga sada vidjeti i ovdje.
Govori o preletu Sputnika 2 iznad Virovitice. Članak ponovo objavljujemo, prigodno, točno 63 godine nakon njegove objave.
Ovom prilikom se ljubazno zahvaljujemo gospođi Dubravki Sabolić na suradnji.

 

Drugi umjetni satelit nekoliko dana nakon puštanja (lansiran je 03. studenoga 1957.) viđen je i nad Viroviticom i to 6. studenog ujutro oko 5 sati i 55 minuta. Jednim od očevidnika satelita razgovarali smo, i radnik Trgovačkog poduzeća “Drava” Antun Resner ispričao nam je ovo:

Sputnik 2
Drugi sovjetski satelit viđen i nad Viroviticom

U srijedu 6. studenoga izašao sam rano izjutra, to je bilo po svoj prilici oko 5 sati i 55 minuta, da kao uvijek otvorim putna vrata. Vrijeme je blago, mirno, bez vjetra. Gledao sam u zrak da vidim, da li će biti oblačan dan ili ne. U tome promatranju opazio sam dvije zvijezde i primjetio, da se jedna drugoj velikom brzinom približava. Zvijezde su se nalazile u pravcu strelišta nešto na jugo-zapadu. U prvi mah pomislio sam da jedna zvijezda pada, no međutim ona se je odvajala i penjala gore, odnosno svojom putanjom kretala se u pravcu sjeveroistoka i to u pravcu prema selu Bačevcu. Kada sam se uvjerio, da bi to mogao biti satelit, pozvao sam svoje ukućane da i oni to vide i potvrde.

Lajka
U satelitu se nalazilo prvo živo biće u svemiru, pas Lajka

Satelit na nebu bio je nešto sjajniji od zvijezde i nešto veći. Brzina mu je bila ogromna, tako da smo tu udaljenost, odnosno preletanje preko Virovitice uspjeli promatrati svega nepunu minutu, bar se meni tako činilo. Vrijeme je bilo vedro i čisto, tako da sam mogao vrlo lijepo promatrati lijet satelita.

Poslije su moji ukućani o tome komentirali, dok pojedinima nije to moglo ući u “glavu”, završio je Antun Resner.

 

Tako je pisao "Virovitički list" broj 201, dne 29. XI. 1957, (Priredila Dubravka Sabolić).

 

Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓