Prstenasta pomrčina Sunca 20.05.1966. godine snimljena iz mjesta Saronida u Grčkoj. © Ljubaznošću: Robert T. Morris

 

Gospođa Dubravka Sabolić iz Gradskog muzeja Virovitica, javila nam je da je naišla na jedan članak, koji je 1966. godine bio objavljen u Virovitičkom listu. Zamolili smo ju da nam ga pošalje, a možete ga sada vidjeti ovdje. Odnosi se na pomrčinu Sunca koja se tada vidjela iz naših krajeva. Ovom se prilikom zahvaljujemo gospođi Dubravki Sabolić na suradnji.

 

20. svibnja 1966. – Učenici škola “naoružani” sa začađenim staklima na čas su prekinuli nastavu i promatrali pomrčinu. Ovoj pojavi nisu ostali ravnodušni ni građani. Totalna pomrčina Sunca vidjela se samo u uskom geografskom pojasu koji presijeca Sjevernu Afriku, Grčku i sjeverozapadni dio Male Azije. U vijesti se navodi da će se slijedeća pomrčina Sunca iz našeg kraja moći ponovno vidjeti tek poslije 2000 godine.

 

Promatranje pomrčine
Na slici: Trgovci su za čas ostavili svoje radno mjesto i promatraju pomrčinu Sunca. e.r.
Iz Virovitičkog lista, broj 542, Virovitica, 27. svibnja 1966. godine.

 


 

Tim tragom, pošli smo istraživati postoje li još neki podaci na webu o tom događaju i uspjeli smo ih pronaći. Začudo, vrlo su dobro dokumentirani zahvaljujući ljudima koji su se pobrinuli da ne padne u zaborav. Možete ih pronaći na stranicama Xaviera Jubiera kao i još mnoštvo sličnih podataka o drugim pomrčinama.

 

1966. godine, dogodila se prstenasta pomrčina Sunca koja se iz naših krajeva vidjela kao djelomična pomrčina Sunca.

 

Prstenasta pomrčina Sunca
Snimak prstenaste pomrčine Sunca, 20.05.1966. godine snimljena iz mjesta Ayvalik u Turskoj. © Ljubaznošću: Max Waldmeier

 

Prstenasta pomrčina Sunca 20.05.1966. godine snimljena iz mjesta Saronida u Grčkoj. © Ljubaznošću: Robert T. Morris

 


Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓