Odučili ste snimati zvjezdano nebo. Otišli ste u mrak, okrenuli fotoaparat prema nebu i snimili hrpicu astrofotografija. Uopće nije važno znate li što ste snimali. Dobro, hajde, bilo bi dobro znati što snimate, ali nije presudno. Nije ni važno kakav fotoaparat imate. Nije čak važno niti kakvim metodama ste snimali. Jedino što je važno jest to da ste se odvažili snimati i pokazati prijateljima ono što ste snimili. No, vjerojatno vas kopka pitanje – što ste to snimili?

Mislim, lijepo je da ste snimali, znači da ste imali odvažnost i tračak znatiželje možete li snimiti zvijezde i vidjeti kako će snimci ispasti. No, netko će vas pitati koje su to zvijezde ili što je to što se na snimcima nalazi. Što ćete mu reći? Ili što ćete sebi reći? Uvijek je veće zadovoljstvo kada znate da ste snimili poznato zviježđe, možda koji planet među zvijezdama, maglicu, galaksiju i slično tome. Pa kako ćete to doznati?

Odgovor se nalazi u ovom lijepom videu koji je napravio naš astronom Neven Krčmarek i objasnio vam, kako možete otkriti što se nalazi na vašim fotografijama zvjezdanog neba. Pogledajte ga, zabavite se i naučite nešto novo.

Pogledano 270 puta

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓