Prilikom snimanja grupe pjega, u vidnom polju astrokamere pojavio se putnički avion.

U vrijeme redovnih mjerenja Sunčeve aktivnosti, koja se sastoje od izrade crteža Sunčeve fotosfere, na kojemu se bilježi položaj svake pjege i fakule, astrofotografiranja cijele površine Sunca i video snimanja grupa Sunčevih pjega, 26. veljače 2021. godine, bio je dan kao i svaki drugi. Iz zvjezdarnice Apollo, sve sam odradio kako je trebalo i prilikom završnih snimanja grupe pjega oznake AR 2804, u vidnom polju astrokamere, na djelić sekunde pojavio se putnički avion. Nije da to već prije nisam viđao. Prilikom promatranja Sunca znalo se dogoditi da avion preleti ispred Sunca, no nikada mi se nije dogodilo da prelet bude snimljen astrokamerom. Zaista je velika rijetkost da se tako nešto dogodi baš u trenutku dok sam snimao Sunce i to još na tako malenom djeliću Sunca, koji zauzima relativno mala grupa pjega C klase koje sam snimao. Prstom ravno u pekmez, kako bi se reklo.

Jednom mi je avion proletio dok sam fotografirao Sunce, no dok sam ga primijetio i odreagirao, uspio sam mu snimiti samo rep na rubu Sunca. Bio je toliko brz da mu nisam stigao staviti soli pod rep. Pobjegao mi je. No, ovaj puta to mu nije uspjelo. Sunce sam snimao teleskopom Maksutov-Cassegrain MAK 127 mm i brzom astrokamerom ZWO ASI462MC koja je uspjela snimiti taj vrlo rijetki i kratki trenutak preleta aviona ispred Sunčevih pjega. Materijale sam obradio, izradio astrofotografiju Sunčeve fotosfere s pjegama, a video snimak sam prilagodio objavi na Internetu u kojemu je prikazan taj djelić sekunde na način kako bismo vidjeli svaki djelić tih milisekundi, jasno koliko je to god moguće.

Trag aviona

Inače, u zadnjih nekoliko godina je rijetkost da se na površini Sunca vide Sunčeve pjege jer se Sunce nalazi u minimumu jedanaestogodišnjeg ciklusa aktivnosti, no ove godine se očekuje polako buđenje Sunca iz minimuma aktivnosti i postepenoj pojačanoj aktivnosti kada će se na površini Sunca pojavljivati sve više pjega, kao i pojava velikih grupa Sunčevih pjega.

Sunce i Sunčeve pjege

Za one koji ne znaju i pitaju se kako sam znao koji je to avion bio u pitanju i otkuda mi podaci o brzini i visini leta, otkrit ću tu “tajnu”. Na web stranici Flightradar24 možete vidjeti svaki putnički avion koji se nalazi u zraku. Tako sam, odmah nakon što sam vidio da je avion proletio, otišao na tu web stranicu i pogledao koji se avion nalazi toga trenutka na nebu iznad zvjezdarnice Apollo, u pravcu Sunca. I bio je samo jedan. Sve drugo je bilo jasno samo po sebi.

Karta preleta aviona

Inače, ako nekoga zanima što se sve snima teleskopima iz zvjezdarnice Apollo, možete to pogledati na Flickr stranicama zvjezdarnice Apollo, a sve zanimljive video zapise, poput ovoga s preletom aviona, možete vidjeti na YouTube stranici zvjezdarnice Apollo.


Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓