Bljesak nad sunčanim satom

sunsat_326Sunčani sat se pokazao kao prepoznatljivi motiv koji je jedinstven i može poslužiti kao svojevrsni “brand” koji na prvi pogled postaje prepoznatljiv za zvjezdarnicu Apollo. Prva astrofotografija koja je ovo iskoristila bila je upravo ova koju vidite. Zvjezdarnica Apollo je bila još u izgradnji kada mi je sinula zamisao da bih mogao iskoristiti sunčani sat kao motiv u svojim fotografijama.

Iskoristio sam prvu priliku da to isprobam, a rezultat je ova astrofotografija koja prikazuje sunčani sat i bljesak satelita Iridium 81 koji se dogodio na nebu prividno iznad sata. Efekt je u potpunosti pogođen.

Iridium81_22_04_2014

Obrađenu fotografiju u dvije jezične inačice, na engleskom i na hrvatskom jeziku, poslao sam na razne web stranice koje su ju gotovo sve objavile. Riječ je o renomiranim siteovima koji objavljuju astronomske, astronautičke i informacije vezane za znanost. Jako su me obradovali time što su ju objavili i nadam se da to neće biti jedina moja astrofotografija koja će biti na njima prezentirana.

EN_Iridium81_22_04_2014

Prva stranica koja je objavila fotografiju bila je Spaceweather. Za njom je slijedila Slika dana u Astrogaleriji Zvjezdarnice, pa Astronomski magazin, zatim Sky & Telescope Editor’s choice i na kraju Starship Asterisk* forum koji je dio NASA-inog APOD-a – Astronomy Picture of the Day. Ovdje dolje možete vidjeti kako su izgledale objave na spomenutim stranicama.


Objava na SpaceWeather.com galeriji

Objava na SpaceWeather.com galeriji

Objava u Slici dana na Zvjezdarnici

Objava u Slici dana na Zvjezdarnici

AM-605x1024

Objava na stranicama Astronomskog magazina

Objava na stranicama Sky and Telescope

Objava na stranicama Sky and Telescope

Objava na forumu Starship Asterisk* NASA-inog APOD-a

Objava na forumu Starship Asterisk* NASA-inog APOD-a


Share Button
0.00 avg. rating (0% score) – 0 votes

Označeno: , ,

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.