U prigradskom mjestu Sveti Đurađ, koje se nalazi podno obronaka Bilogore pored Virovitice, nalazi se mala astronomska zvjezdarnica. Iako je zvjezdarnica Apollo trenutno u probnom radu do proljeća, mnoge aktivnosti u i oko nje su u punom jeku. Na stupu pored nalazi se automatska meteorološka postaja koja mjeri sve vremenske parametre u okolini zvjezdarnice.

Prošle, 2014. godine dok se zvjezdarnica gradila, bilo je predviđeno da se u njezinoj neposrednoj blizini postavi stup na čijem vrhu će se nalaziti meteorska kamera Hrvatske meteorske mreže. Kako je na stupu bilo dovoljno mjesta za postavljanje dodatne opreme, odlučeno je da se na njega postavi automatska meteorološka postaja. To je i logično jer astronomska opažanja i motrenja su u tijesnoj vezi s meteorološkim uvjetima na lokaciji s koje se izvode.

Centralna jedinica WS-2357
Centralna jedinica WS-2357

Zahvaljujući mladom virovitičkom entuzijastu i zaljubljeniku u meteorologiju Kristijanu Paljaru, zvjezdarnica Apollo je u kolovozu 2014. godine dobila na korištenje kompletnu meteorološku postaju sa svim pripadajućim komponentama. Riječ je o kompletu za meteorološka mjerenja LaCrosse WS-2357. Postaja je opremljena Stevensonovim termo-higro zaklonom i senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina.

Kako su vremenski uvjeti bili vrlo povoljni, početkom prosinca 2014. godine postavljen je stup s opremom koja je bila predviđena da se na njemu nalazi. Od tada, počinju meteorološka mjerenja u zvjezdarnici Apollo.

Anemometar, senzor količine oborina, senzor temperature, vlažnosti i tlaka zraka i Stevensonov termo-higro zaklon.
Anemometar, senzor količine oborina, senzor temperature, vlažnosti i tlaka zraka i Stevensonov termo-higro zaklon.

No, kakva korist od meteorološke postaje ako se podaci koje prikuplja, ne distribuiraju na neko mjesto gdje će moći ući u veću bazu podataka i postati njezinim dijelom pa da se iz svega toga izvuče šira korist. Koprivnički astronom amater Marko Posavec, predložio je da se postaja spoji na Pljusak i tako postane dio velike mreže automatskih meteoroloških postaja u Hrvatskoj. Izvrsno, to je upravo ono što je nedostajalo.

Zahvaljujući ekipi sa stranice www.pljusak.com nabavljen je i router TPLink 3020 s ugrađenim HRmeteoHub software-om pomoću kojeg postaja šalje podatke na Internet 24 sata dnevno. I tako je meteorološka postaja zvjezdarnice Apollo službeno počela s radom 03. veljače 2015. godine. Time je virovitički kraj dobio još jednu aktivnu meteorološku postaju čiji podaci pridonose široj meteorološkoj slici Hrvatske.


normal_1423171424-6 normal_1423171424-5 normal_1423171424-4 normal_1423171424-3
normal_1423171423-2 normal_1423171423-0 normal_1423171423-1 meteostup

Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓