Jučer sam teleskopom snimio novu u Kasiopeji. Kako MAK 127 ima vrlo usko vidno polje, snimio sam samo neposrednu okolinu oko nove. Sada sam odlučio snimiti šire polje kako bih pokazao koliko zvijezda ima na tom dijelu neba. I među njima, naravno, novu Cassiopeiae 2021. Za tu sam namjenu odlučio koristiti piggyback metodu s teleobjektivom. Znači, na optičku cijev teleskopa sam, paralelno, stavio fotoaparat opremljen teleobjektivom Canon Zoom Lens EF-S 55-250 mm.

Nova Cassiopeiae 2021 - širokokutna
Nova Cassiopeiae 2021 – širokokutna

Postupak pripreme je bio isti kao i prošli puta. Znači namještanje fokusa fotoaparata na zvijezdi Kapela u zviježđu Kočijaša, zatim okretanje teleskopa prema Kasiopeji i centriranje zvijezde Caph, β Cassiopeiae u središte vidnog polja i nakon toga okretanje teleskopa i fotoaparata prema mjestu nove. Mjesečina je i sada stvarala probleme. Za teleskop to možda ne predstavlja problem, no fotoaparatu s teleobjektivom je to već bio izazov.

Nova Cassiopeiae 2021 - širokokutna, inverzna
Nova Cassiopeiae 2021 – širokokutna, inverzna

Kasiopeja je već polako “trčala” po gornjem rubu zapadnog zida zvjezdarnice tako da se i on počeo vidjeti na snimcima. Njega sam na kraju izbacio iz završnog snimka. Važan mi je bio središnji dio slike, onaj na kojemu se nalazi nova. Ukupno sam snimio 99 snimaka od kojih je, zbog zida zvjezdarnice, upotrebljivo bilo 32 snimka i 18 dark snimaka za potrebe stackiranja. To je bilo dovoljno za izradu konačne astrofotografije. Završni snimak sada je pred vama.


Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓