Što je okultacija? To je pojava kada se dogodi zaklanjanje nebeskog tijela drugim nebeskim tijelom, obično znatno većeg prividnog polumjera. Na primjer prekrivanje zvijezda ili planeta Mjesecom. Ako se prilikom okultacije smanjuje sjaj tijela, tada obično govorimo o pomrčini iako i to spada u okultacije. Jedna takva okultacija dogodila se 29. travnja 2015. godine kada je Mjesec zaklonio zvijezdu 70 Leo u zviježđu Lava.

Na početku moram reći da je ovo promatranje i snimanje ujedno i prvo koje je izvršeno u zvjezdarnici Apollo nakon njezinog službenog početka rada. Da vidimo kako je to teklo. Kako uopće znamo da će se tako nešto dogoditi? Ja sam učlanjen na stranici projekta CalSky i tamo sam odabrao što želim pratiti. Jedna od zanimljivosti je i mogućnost promatranja okultacija pa mi je na e-mail stigla poruka da će se u to vrijeme dogoditi spomenuta okultacija. Odlučio sam ju snimiti.

Vremenski uvjeti nisu bili baš sjajni jer je bilo djelomično oblačno i oko Mjeseca se stvorio oblačni halo koji je onemogućavao dobru vidljivost. Na Mjesecu to nije posebno smetalo ali je bilo problema dobiti zvijezdu u fokus teleskopa jer joj se sjaj konstantno raspršivao u oblacima. To se vidi i na snimku. No, uvjeti su takvi kakvi su i nisam mogao ništa posebno napraviti povodom toga. Prihvatio sam to i pripremio teleskope i astrokameru za snimanje. Sve je radilo kako treba i mogao sam samo čekati.

Ilustracija događaja
Ilustracija događaja
Podaci o okultaciji
Podaci o okultaciji

Prije samog početka pokrenuo sam snimanje i predstava se odigrala. Nebeska mehanika je odradila svoje i dovela neosvijetljeni dio Mjeseca, a koji se nije vidio, ispred zvijezde 79 Leo. Moram reći da do sada to još nisam vidio. Promatrao sam ja okultacije Mjeseca i planeta, ali nisam okultacije zvijezda. Planeti su okrugle nebeske pločice pa možemo promatrati početak okultacije i njezin tijek. No, zvijezde su druga priča, one su uvijek točkice jer su toliko daleko da ih ne možemo vidjeti nikako drugačije osim kao točkice. Kada je Mjesec dotaknuo tu točkicu, odnosno zvijezdu, nije bilo nikakve naznake nekakvog tijeka, zvijezda se jednostavno “ugasila” u trenutku. Kao da ju je netko na prekidaču ugasio. Nestala je.

Malo me to iznenadilo jer nisam to očekivao s obzirom na svoja iskustva s okultacijama planeta. No, nisam bio zaprepašten jer mi je istoga trenutka postalo jasno zašto se to baš tako dogodilo. Naime, Mjesec nema atmosferu koja bi postepeno smanjivala i raspršivala sjaj zvijezde, a kako sam već rekao da je zvijezda točkasti izvor svjetla, tamna površina Mjeseca ju je zato tako naglo i “ugasila”. Sve je odmah bilo jasno. Bio sam oduševljen prizorom i jedino mi je malo žao bilo što vrijeme nije bilo najbolje za promatranje kako bih mogao zvijezdu bolje snimiti. No, i ovako se vidi cijeli događaj. Pogledajte priloženi video pa će vam biti jasno što se dogodilo.

Snimao sam kroz teleskop Celestron SCT 11 280/2800 mm astrokamerom Astrolumina ALccd5L-IIc. Navođenje i upravljanje sam radio kroz teleskop Maksutov 127/1500 mm i fotoaparatom Canon EOS 450D.


Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓