Satelitski snimak eksplozivne erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai


U subotu, 15. siječnja 2022. godine u 5:10 sati dogodila se erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, u vodama otočja Tonga. U vremenu od 15 sati koliko mu je trebalo da dođe do 17.000 kilometara udaljene meteorološke postaje zvjezdarnice Apollo, bio je još uvijek dovoljno jak da ga se zabilježi.

Erupcija je, zahvaljujući mnoštvu satelita koji snimaju Zemlju iz svemira, detaljno zabilježena. Evo jedne kompilacije koja prikazuje kako je to izgledalo. Jasno se vidi udarni val koji se koncentrično širi od središta eksplozivne erupcije.


A ovdje dolje možete vidjeti nagli skok tlaka zraka zabilježen meteorološkom postajom pored zvjezdarnice Apollo. Ovo je drugi puta da je meteorološka postaja zabilježila direktno neko udaljeno događanje. Podsjetilo me to na pomrčinu Sunca 2015. godine kada je također meteopostaja zabilježila nešto slično, pad temperature za vrijeme maksimuma, odnosno temperaturu pomrčine.

 

Tlak zraka - vulkan
Nagli skok tlaka zraka od 1029.9 hPa i oscilacije uslijed vulkanske erupcije

 

Temperatura zraka
Temperatura zraka u trenutku dolaska udarnog vala

 

Temperatura i tlak
Temperatura zraka i tlak zraka u trenutku dolaska udarnog vala


Zahvaljujem se mojem astronomskom kolegi Vedranu Vrhovcu koji mi je skrenuo pozornost na ovaj događaj pa sam mogao na vrijeme pokupiti podatke i obraditi ih.Nadopuna – 16.1.2022.

Priča još nije završena! 16. siječnja 2022. godine u 2:17 sati zabilježen je i drugi udarni val. Ovaj puta očitavao se u naglom padu tlaka zraka. Naravno da ga je meteorološka postaja zvjezdarnice Apollo i ovoga puta zabilježila, a što možete vidjeti ovdje ispod.

 

Oba udarna vala. Drugi udarni val je desno.
Oba udarna vala. Drugi udarni val je desno.

 

Drugi udarni val zabilježen je u padu tlaka zraka za 1027 hPa
Drugi udarni val zabilježen je u padu tlaka zraka na 1027 hPa

 

Temperatura zraka
Temperatura zraka u trenutku drugog udarnog vala

 

Temperatura i tlak zraka u vrijeme oba udarna vala
Temperatura i tlak zraka u vrijeme oba udarna vala

Loading

Share Button

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite CAPTCHA vrijednost.

↓